Recepty

HĽUZOVKOVÉ MASLO

Budete potrebovať:
-25g-30g čerstvej hľuzovky
-250 gramov kvalitného masla
-nahrubo pomletú soľ

Nechajte maslo cca 30 minút odležať pri izbovej teplote. Na panvičke roztopte asi 1/4 masla. Vmiešajte najemno nastrúhanú polovicu čerstvej hľuzovky (môžete použiť klasický strúhač na syr). Povarte asi 2 minúty na miernom ohni, keď to začne vrieť, odstavte. Ešte teplú zmes pridajte do zvyšného masla a celé to dobre roztlačte a rozmiešajte vidličkou. Pridajte dostatok soli, ideálne nahrubo pomletej z mlynčeka/mažiaru. Priebežne ochutnávajte. Nakoniec do masla dostrúhajte zvyšný kúsok hľuzovky. Premiešajte. Vzniklo nadýchané maslo, ktoré podávame s bielym chlebom pri izbovej teplote alebo pridáme do zemiakovej kaše, praženice, na steak…

 

 

ŠAFRANOVÉ RIZOTO S HĽUZOVKOU A PINOT BLANC

Tento recept aj s príbehom napísal Jano Záborský z vinárstva Pivnica Brhlovce. Prečítajte si, ako postupne zmenil pohľad na rizoto a vyskúšajte jeho úžasný recept dokonale napárovaný s Pinotom Blanc 2018. Na rizoto mám zopár nejasných spomienok z detstva a mladosti. Niektoré sú zo školskej jedálne, niektoré z kuchyne mojej mamy. Rizoto v týchto spomienkach vždy vystupuje ako neutrálne nudné jedlo, ktoré ma nikdy nepotešilo, ale ani nepobúrilo. Len tak, bez emócií som to jedlo zjedol. Suchá ryža a v nej zopár ingrediencií ako napríklad mrkva, kura alebo hríbiky. Kreatívny kuchári pridali aj zaváranú kukuricu a hrášok. Kôpka ryže navrchu posypaná strúhaným Eidamom… Jano, veď syr predsa musí byť! Ale rizoto môže byť aj trochu iný príbeh… pokračovanie a celý postup prípravy nájdete tu.